Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, aby sernik był wyjątkowo puszysty i delikatny? Przetestuj przepis na sernik wiedeński. Ta stara i sprawdzona receptura sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pamiętaj, że ten sernik mocno wyrasta w czasie pieczenia, jednak studzony w odpowiedni sposób nie powinien bardzo opaść. Przepis na sernik wiedeński – co dodać do ciasta? Sernik wiedeński to jeden z tych deserów, które idealnie sprawdzają się w okresie świątecznym. Przepis z reguły opiera się na tłustym twarogu. Możesz samodzielnie zmielić go dwukrotnie lub skorzystać z tego z wiaderka. Przepis na sernik wiedeński – jak urozmaicić smak sera? Bazą przepisu na sernik wiedeński jest oczywiści tłusty biały ser twarogowy, jednak, aby dodatkowo urozmaicić jego smak, dodaj do niego otartą skórkę z cytryny. Nie zapomnij, aby wcześniej dokładnie umyć owoc i sparzyć go przy pomocy wrzątku. Wówczas pozbędziesz się wosków oraz ewentualnych substancji chemicznych, które mogą znaleźć się na skórce. Dodatkowo oprócz zwykłego cukru do masy warto dodać cukier wanilinowy. Sernik wiedeński przepis babci – z czym podawać? Jako dodatek do sernika wiedeńskiego świetnie sprawdzi się rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Możesz także przygotować polewę z masła, kilku kostek czekolady i kakao. Świetnie sprawdzi się również cukier puder lub lukier na bazie soku z cytryny i cukru pudru.
Tortownica o średnicy 23 cm (o wysokich ściankach)
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Do dużej misy przełóż twaróg, oba rodzaje mąki przesiane przez sitko, cukier waniliowy oraz skórkę cytrusową. Całość dokładnie wymieszaj, aby w masie nie było grudek.
Masło roztop w rondelku, odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj je z masą serową.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z twarogiem. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Gdy białka będą lśniące, zacznij porcjami dodawać je porcjami do masy serowej. Za każdym razem masę należy delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, zwracając uwagę, aby dobrze ją napowietrzyć łącząc wszystkie składniki.
Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i oprósz cienką warstwą mąki. Przelej do niej masę na sernik wiedeński. Pamiętaj, że sernik mocno wyrośnie, dlatego jeśli twoja tortownica jest niska, możesz dodatkowo podwyższyć jej ścianki przy pomocy papieru do pieczenia.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj aż wystygnie. Otwórz drzwiczki i wyjmij ciasto, dopiero gdy będzie całkowicie wystudzony. Potrwa to kilka godzin, jednak dzięki temu ciasto nie opadnie znacząco.
Gotowy sernik możesz oprószyć cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową lub masą kajmakową.